Μέλι πεύκου
Μέλι πεύκου
Το μέλι πεύκου προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου (Marchalina hellenica) ή αλλιώς εργάτης του πεύκου.
Έχει ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό χρώμα το οποίο εξαρτάται από την περίοδο παραγωγής του. Το χρώμα του βρίσκεται σε αποχρώσεις από σκούρο κίτρινο έως ανοιχτό καφέ. Το μέλι πεύκου που παράγεται την άνοιξη έχει πιο ανοιχτό χρώμα και μεγαλύτερη διαύγεια από αυτό που παράγεται το φθινόπωρο. Σαν μέλι δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη ενώ το άρωμά του είναι πικάντικο και ασυνήθιστο θυμίζοντας αυτό του ιωδίου. Κρυσταλλώνει αργά, λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε γλυκόζη, και τα αμιγή πευκόμελα μπορεί να παραμείνουν ρευστά για μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο ξεπερνά τον ενάμιση χρόνο.
Η θρεπτική αξία που έχει το μέλι πεύκου είναι ιδιαίτερα υψηλή χάρη στο μεγάλο αριθμό μετάλλων και ιχνοστοιχείων που περιέχει. Μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρος, σίδηρος και χαλκός είναι κάποια από τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στη σύστασή του. Επίσης περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες και ένζυμα γεγονός που το κάνει ιδανική τροφή για αθλητές, παιδιά και άτομα με έντονη σωματική και πνευματική δραστηριότητα. Η χαμηλή του περιεκτικότητα σε σάκχαρα και γλυκόζη επιτρέπει την κατανάλωσή του από όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Έχει αποδειχθεί πως το μέλι πεύκου έχει αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση ενώ βοηθάει και στην αντιμετώπιση του βήχα, του πονόλαιμου και της ουρικής αρθρίτιδας. Επιπλέον έχει τονωτικές ιδιότητες, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει τα προβλήματα που συνδέονται με έλκος ενώ έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Μη δίνετε μέλι σε βρέφη μικρότερα του ενός έτους.